Живачният стълб се е повишил с 0,04 градуса в сравнение с предишния рекорд през юли 2016 г.

Тазгодишният месец юли, белязан от изключителни горещини в Европа, е най-горещият регистриран някога в света, като изпреварва юли 2016 г.. Това сочат данни на европейската служба "Коперник" за климатичните промени, цитирани от БТА.

"Месец юли обикновено е най-горещият през годината в света, но според данните ни тазгодишният юли е и най-горещият регистриран някога. С увеличаването на парниковите емисии и въздействието от покачването на глобалните температури рекордите ще продължат да валят", заяви директорът на службата Жан-Ноел Тепо. 

ООН: Юни и юли са били най-горещите месеци в историята

"Данните на "Коперник" показват, че през юли т.г. живачният стълб се е повишил с 0,04 градуса по Целзий в сравнение с предишния рекорд през юли 2016 г., когато имаше силно влияние на феномена Ел Ниньо. Разликата в температурите е толкова малка, че е възможно други организации, които събират данни за климата, да не стигнат до същите заключения", се отбелязва в комюнике на службата.

Според нея температурата през юли 2019 г. е била с 0,56 градуса по Целзий по-висока от средните температурни стойности през периода 1981-2000 г. и с близо 1,2 градуса по Целзий по-висока в сравнение с прединдустриалната епоха.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 
  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес