Това стана ясно от думите на прокурора по делото

77-годишният поклонник Коста Янков е убит пред свидетели, обявиха разследващите. Тежкият побой е нанесен в присъствието на невръстната дъщеря на извършителя, неговата майка и още един мъж.

За NOVA близките на извършителя заявиха, че той е действал при самоотбрана.

Коста Янков беше открит мъртъв край пътя между селата Дрен и Долна Диканя. За престъплението е задържан мъж на 46 г. По данни на прокуратурата във фаталната нощ на 26 юли заради влошеното си зрение Коста Янков объркал пътя и вместо в черквата влязъл в частна вила. Малко по-късно там много пиян се прибрал предполагаемият извършител и пребил до смърт възрастния човек.

Жената, която е била негова съпруга дълги години разказа, че всъщност според нея мъжът й просто е защитил детето им, което е станало свидетел на тежкия инцидент. Свидетел е била майката на заподозрения за извършител.

Задържаха мъж, за когото се предполага, че е убил възрастен поклонник

За да намери черквата в Дрен и за да се присъедини към останалите поклонници от шествието към Рилския манастир, Коста Янков попитал местна жена за пътя до храма, но заради проблемите си със зрението влязъл в частната вила.

„В това време, се прибрал извършителя на деянието. Използвайки юмруци, ритници, след това и други средства, му е причинил смъртта. Той го е питал какво прави и с каква цел е в къщата и без да дочака отговор е започнал, така че на Бай Коста просто не му е даден шанс да говори”, заяви прокурорът Николай Цветков.

Силвия Колева е съпруга на извършителя Димитър. Двамата имат дъщеря. Момиченцето станало свидетел на тежкия побой. Според жената, във фаталната нощ Димитър просто е защитил детето си.

„Той й е казал да притвори вратата. Детето е станало, видяло е човек, който стои в коридора и каза, че е имал вода, торби покрай него. В торбата е стърчал някакъв нож. Детето се връща в стаята и казва, че има човек. Баща й излиза, вижда че има някакъв човек, бута детето вътре и оттам нататък става това, което и аз не знам какво е станало”, каза Силвия Колева.

„Какъв човек може да влезе в 11 часа вечерта, в чужд дом, да се разхожда с нож в торбата? По каква причина? И да изплаши едно дете и да се каже че тоя баща сега е един престъпник…”, коментира още тя.

Намереният възрастен мъж, участвал в поклонническо шествие, е бил жестоко бит и душен

„Разликата във физиката на двамата е такава, че още с първия удар и бай Коста не е оказал и никаква съпротива”, заяви Николай Цветков.

„Благодаря му, че го е защитил, защото при мисълта, че нещо можеше да се случи с дъщеря ми, не мога да си представя просто тази ситуация… Благодаря на Митко, че я спасил”, каза още Колева.

В близките дни се очаква извършителят на престъплението да бъде екстрадиран от Хърватия. Там е бил задържан след европейска заповед за арест.

От прокуратурата добавиха, че законът предвижда наказание за извършителя между 10 и 20 години, като то може да бъде удължен.

Репортер: Антон Чавдаров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.