САЩ разширяват съществуващите си санкции срещу Венецуела

Президентът Доналд Тръмп обяви, че САЩ ще разширят съществуващите си санкции срещу Венецуела с изпълнителна заповед, забраняваща на американците да извършават каквато и да е търговска дейност с правителството на президента Николас Мадуро, съобщава CNN, цитирани от „Фокус”.

Изпълнителната заповед замразява активите на правителството на Венецуела и свързаните с него организации и забранява икономическите транзакции с него, освен ако няма специално разрешение.

4 милиона венецуелци са напуснали страната заради икономическата криза

Изключенията включват официална дейност на федералното правителство и транзакции, свързани с предоставянето на хуманитарна помощ. Това решение на Тръмп бележи ескалация на вече експанзивните мерки на САЩ срещу правителството на Венецуела от началото политическата и икономическа криза в страната по-рано тази година.

В писмо до Конгреса, очертаващо действията му, Тръмп каза: „Прецених, че е необходимо да се блокира собствеността на правителството на Венецуела в светлината на продължаващата узурпация на властта от нелегитимния режим на Николас Мадуро, както и заради нарушенията на човешките права на режима, произволни арест и задържане на граждани на Венецуела, ограничаване на свободната преса и продължаващи опити за подкопаване властта на временния президент на Венецуела Хуан Гуайдо и демократично избраното венецуелско национално събрание".

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.