Хората се оплакват, че електроуредите им изгарят

Жители на бургаския квартал „Сарафово” се оплакват, че от няколко седмици имат проблем с електрозахранването. Всяка вечер след 22:00 ч. започвала серия от токови удари, от които техниката в домовете им горяла или се повреждала.

Затова местните хора започват събирането на подписка до електроразпределителното дружество EVN.

„За токовите удари разбирам сутринта. Радвам се, че нямам проблеми с изгорели уреди, но това може да се случи във всеки момент. От 25 години живея в квартала, токът винаги е бил проблем. Само да има лошо време и очакваме проблеми”, казва Стоянка Томова.

30-годишен загина при токов удар, сменял крушка

„Хладилникът ни изгоря. В последно време токовите удари зачестиха. През годините това винаги се е случвало, но около месец става по-често”, казва Нина.

„Това, което ми обясниха то дружеството е, че проблемът се дължи на птици, които причиняват аварии в целия квартал. Доколкото разбрах, има още два квартала на Бургас с такъв проблем – „Мина Черно море” и „Рудник”. Има проблеми и в град Поморие”, заяви представителят от общината Неделин Недялков.

„Според мен птиците не са обективна причина. Именно затова стартирахме подписката с иск към EVN прекъсването на тока да престане, защото това се случва от дълги години. Ако няма промяна, ще заведем частни дела към EVN”, коментира Боян Малашев, който инициирал петицията.

ОПАСЕН РЕМОНТ: Техници на енергодружество разменили фаза и нула

„Направихме детайлен анализ на ситуацията. Според него в последните няколко седмици по мрежа средно напрежение е регистрирано изключване в част от квартала. В допълнение по мрежа високо напрежение в последните няколко дни е имало няколко кратки смущения, предимно във вечерните часове”, заяви Крум Косев от EVN.

„Съзнаваме неудобството, което тези изключвания причиняват на клиентите. Вече сме предприели възможните технически мерки, за да минимизираме прекъсванията”, каза още той.

Още по темата гледайте във видеото. 

Репортер: Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.