Целта е да се избегнат недобрите практики от останалите европейски градове, в които електрически тротинетки и велосипеди се оставят навсякъде

Първи паркинг за тротинетки и велосипеди беше открит в столицата, съобщава БГНЕС. Велопаркингът се намира на бул. "Витоша" в близост до пресечката с ул. "Д-р Стефан Сарафов" в посока Южен парк.

Освен него ще бъдат открити такива и около Ларгото, на ул. "Московска" и бул. "Дондуков".

Зоните за оставяне на велосипеди и тротинетки ще са в пешеходни пространства и в "синя" и "зелена" зона, защото там има разчертани места. 42 от тях ще бъдат в „синя” зона, а останалите в „зелена” зона. Паркирането на двуколесните превозни средства ще бъде безплатно.

200 места за безплатно паркиране на колела и тротинетки в София

Идеята на Столичната община е да се подберат локации, където има интензивен трафик, и целта е да се избегнат недобрите практики от останалите европейски градове, в които електрически тротинетки и велосипеди се оставят навсякъде, което създава затруднение пред останалите участници в движението.

Държавната агенция за безопасност на движението по пътищата подготвят наредба, в която да бъде регламентирано използването на електрически тротинетки.

Идеята е гражданите да се придвижите пеша най-много до 500 м до мястото, което ги интересува.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.