Вижте как се произвежда единственото кафе на планетата с нулева киселинност

"Копи Лувак" е едно от най-скъпите и скандални кафета в света. То се добива от изпражненията на циветката.

След посещение в тоалетната на азиатската палмова цивета, наричана още индокитайски мусанг, се пръква "Копи Лувак" - единственото кафе на планетата с нулева киселинност. Намалената горчивина го превръща в предпочитано от ексцентричните любители на кафе, търсещи екзотичен вкус.

„Животното избира само най-хубавите и добре узрели зърна от дървото, които са с червен цвят. След като ги погълне, те ферментират в стомаха му, благодарение на специалните ензими, които се съдържат в организма му. Именно ензимите редуцират киселинността на кафето и то се превръща в едно от най-скъпите в света”, казва експертът Десса.

"ГОРАТА НА МАЙМУНИТЕ" НА БАЛИ: Дългоопашатите макаци - забавни, но и крадливи

Тя е гид на екипа на NOVA в света на скъпото кафено удоволствие. Обяснява ни, че зърната престояват в стомаха на животинчето около 1-2 дни. Там се разгражда само част от външната им обвивка. Вътрешността им остава цяла, с непроменена форма и бива изхвърлена от храносмилателния тракт на циветката по естествен път.

След като резултатът от храносмилателния процес на бозайника, познат на Бали като лууак, е налице, е ред е на хората да обработят "барабонките" на животинката.

„Трябва да ги измием добре с топла вода. След това отново трябва да ги изсушим за около седмица. И след това вече сваляме кожата на зърната. Почистените зърна печем на огън от 45 минути до час”, казва Десса.

Магическата красота на екзотичния Бали (ГАЛЕРИЯ)

"Копи Лувак" се добива главно на индонезийските острови Суматра, Ява и Бали. Известно е като най-скъпото кафе в света, поради малките количества, в които се произвежда и процеса на естествена преработка, през които преминава.

„Счукваме на ръка изпечените вече кафени зърна в продължение на час. В края, зърната се превръщат в ситен прах, а ръцете ми стават по-мускулести. Спортуваме безплатно всеки ден! След това го пресяваме. Това е последната стъпка за получаването на крайния продукт”, казва Десса.

Цената му варира от 500 до 1500 долара за килограм.

Да отпиеш от гурме кафето е възможно и у нас. Това удоволствие струва около 70 лева. Далеч по-евтино е от чашата кафе, за която в Париж, Москва или Лондон ще платим 100 евро.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.