Списъците са задължение на ветеринарните лекари по места и кметовете, уточни земеделският министър

До 26 август трябва да са изготвени списъците, според които ще се изплаща компенсацията от 300 лева за дезинфекция на задните дворове, обясни земеделският министър Десислава Танева. Списъците са задължение на ветеринарните лекари по места и кметовете.

Кризата с чумата по свинете събра във Велико Търново земеделския министър, областни управители, кметове на общини, Агенцията по храните. Целта беше да се набележат нови мерки за борба със заразата.

"Всички домашни свине, отглеждани независимо къде, в каква стопанска обстановка, с каква големина, трябва да са с мерки за биосигурност и регистрирани", каза земеделският министър Десислава Танева.

Протести и блокади на пътища заради умъртвяването на домашните прасета (ОБЗОР)

Българската агенция по храните започва да раздава информационни бюлетини във всички населени места.  В тях ще бъде разяснено какво значи биосигурност в лично стопанство и какво е в големите стопанства.

"Нашата цел е следващата година всеки, който иска да отглежда свине без значение в какъв обем, трябва да бъде с мерки за биосигурност и регистриран", каза Танева.

"Не трябва да се яхва метлата, както всички казваме, в момента политически, за да може някой да изпъкне", заяви кмет на Велико Търново - Даниел Панов. 

След националното съвещание стана ясно, че се предвиждат промени и в Закона за лова, така че ловният сезон за диви прасета да започва от средата на септември и да продължи до края на февруари. Целта е популацията на дивите прасета да бъде намалена драстично. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.