90% от животните в село Юнаците вече са изклани

Обрат в позицията на кметовете от Югоизточна България по случая с африканската чума по свинете. В декларация те призовават стопаните да унищожат доброволно прасетата си, за да спре разпространението на чумата. Как в  пазарджишките села, които най-силно се съпротивляваха срещу изискването да убият животните приемат призива.

В село Юнаците над 90% от прасетата вече са унищожени. Въпреки първоначалната съпротива, хората са  решили да се съобразят с мерките срещу aфриканската чума по свинете. За това призоваха и кметовете от населените места в региона.

Заради африканската чума: Удължиха бедственото положение в община Свищов

Петър Илиев е един от стопаните с най-много прасета в село Юнаците. След протестите трудно взима решение да ги унищожи. „Започнахме да ги колим, но все още не сме приключили. Времето е горещо и вече цяла седмица ги колим. Сърцето ми се къса като зная, че има и бременни прасета”, коментира той.

След бунта и последвалата среща с премиера Бойко Борисов, кметовете от област Пазарджик излязоха с декларация в подкрепа на мерките за справяне с чумата по свинете. “Призоваваме хората да се съобразяват с изискванията, за да могат да си приберат прасетата и да усвоят тези 300 лева за почистване. Нека да не позволяваме на чумата да влезе в населените места”, коментира кметът на селото Стоян Кузев.

Изтича срокът за доброволно умъртвяване на свинете в Южна България

Най-трудно решение за унищожаване на животните са взели хората, които гледат по едно две прасета в селото. Прогнозите на стопаните са, че избиването на прасетата сега, ще се отрази на цената на свинското месо за Коледа.

Унищожаването на животните в региона на Пазарджик протича без напрежение и съпротива.

Над 90% от прасетата в Пазарджишко са унищожени, а от Българската агенция по безопасност на храните тръгват на проверки в региона. 

Репортер: Илиян Велков

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.