Жителите на Симеоновград се оплакват от липса на вода в чешмите

От 12 години насам водата в Симеоновград е забранена за пиене заради високо съдържание на манган. През последните дни обаче дори няма вода в чешмите.

„При 40 градуса температура нямаме вода. Има малки деца, възрастни хора, а водоноската е празна. Осигурена е една водоноска за целия град”, коментира жена от града.

Според хората, когато вода все пак има, то тя е черно-жълта и не е годна за пиене. „От името на инициативен комитет изпратихме жалба до всички държавни институции. След отговор от президентството поставиха водоноска. Тя е 1 200 литра и би трябвало да обслужва 6 000 души, което е невъзможно”, коментира друга потърпевша.

Заради жегите раздават минерална вода в София

„Наложи се да донесем водоноска заради качеството на водата. Установиха се отклонения по показател манган и се наложи да я донесем. Месеците юли и август са най-горещите, използва се максимално количество вода. Водоноската вече е празна, но ще я напълним. Въпрос на организация е”, каза гл. инженер Никола Каракехайов.

По думите му в понеделник ще бъде обявен режим на водата след заповед на кмета.

„Говори се, че няма и достатъчно вода в кладенците. Ако е така – ще обявя режим на водата, но задължително трябва да ме уведомят кога, колко и какъв е дебитът и ще може ли да се захранва градът. След това ще можем да направим график, според който водата да е максимално справедливо разпределена”, заяви кметът на Община Симеоновград Милена Рангелова.

За пречистването на мангана са нужни милиони, коментират експерти.

Още по темата гледайте във видеоматериалите. 

Репортер: Димитър Иванов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си