Великобритания се готви да напусне ЕС на 31 октомври

Американският президент Доналд Тръмп желае успешен Brexit и Вашингтон ще подкрепи Обединеното кралство с двустранно споразумение за свободна търговия. Това заяви съветникът за националната сигурност Джон Болтън, цитиран от БТА. Великобритания се готви да напусне ЕС на 31 октомври.

Болтън, който е в Лондон за двудневни консултации с британски представители, търси подобряване на двустранните отношения при новия премиер Борис Джонсън след напрежението по времето на Тереза Мей.

Великобритания: Напускаме ЕС на 31 октомври

Ключовото послание на Болтън е, че САЩ ще помогнат за смекчаване на последиците от Brexit със споразумение за свободна търговия, за което преговарят американският постоянен търговски представител Робърт Лайтхайзер и британската му колега Лиз Тръс.

ЕК е отворена за преговори с британския премиер за Brexit

По думите на представител на администрацията на Тръмп посланието на Болтън към британските представители е, че Тръмп желае успешно британско излизане от ЕС и че търговска сделка би помогнала на Лондон. Президентът Тръмп искаше да работи с правителството на Мей за подобна сделка, но то не я желаеше. Настоящото правителство е склонно да го направи и сме много щастливи от този факт, каза пред журналисти американският представител, придружаващ Болтън.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.