Очаква се той да се вдигне с 3 лева

Нова методика за определяне на прага на бедност. Тя е все още е проект. Сегашният начин на изчисление не беше променян от 2007 година. Социалното министерство го публикува за обществено обсъждане. Според новите правила, прагът на бедност ще се вдигне с 3 лева. В момента той е 348 лева, а по план трябва да стане 351 лева.

По данни на статистиката миналата година над 1, 5 млн. българи са били под прага на бедността.  От това дали сме под или над този праг, зависи дали може да се кандидатства за социални помощи.

Пенка Иванова живее с дъщеря си Елена в монтанското село Каменна Рикса. Доходът на двете заедно е с 94 лева над бъдещия праг на бедност.

„Живеем на версия. Хората на магазина и на барчето ни дават и хляб на версия. Не си позволяваме луксове да ядем луканки”, споделя тя.

И въпреки това, поне според статистиката, се приема, че не са от най-бедните. Затова не се вълнуват и от бъдещото увеличение на прага на бедност. Сега то ще е само с 3 лева. Тази година скокът е бил доста по-голям - цели 27 лева. А експертите са категорични - това няма да засегне хората.

Българи в нужда са получили над 32 тона хранителни продукти по европейски програми

Новата формула ще се базира на изследване, разработено от Евростат.  Резултатите ще се получат на база изследване на живота на 8200 български домакинства. На негова база ще се определят помощите за хората с трайни увреждания.

Експертите припомнят, че и сега тази сума зависи от степента на увреждане и се определя и актуализира спрямо линията на бедност.

Социалното министерство предлага 22% увеличение на помощта за отопление

„Идеята, според мен, е да се прилага за абсолютно всички, т.е, ако даваш помощи и имаш доходен критерий, той трябва да бъде линията на бедността, а не всеки да си измисля собствен. За един да е 350, за друг да е 420 лв.”, обясни  Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

Според проекта новият праг на бедност трябва да бъде определен най-късно през ноември тази година.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.