Филип Хамънд подложи на яростна критика подхода на Борис Джонсън към преговорите

Brexit без сделка би бил предателство към решението на Великобритания да напусне Европейския съюз. Това заяви бившият финансов министър Филип Хамънд. Той подложи на яростна критика „разрушителния“ подход на премиера Борис Джонсън към преговорите.

Хамънд, който се оттегли като министър само няколко часа преди Джонсън да поеме поста от Тереза Мей на 24 юли, заяви, че няма популярен или парламентарен мандат за безрезултатен Brexit, заявявайки, че повечето хора искат правилен изход от ЕС.

"Напускане без сделка би било предателство за резултата от референдума през 2016 г. Не трябва да се случи", написа той във вестник "Таймс".

Според него това може да превърне Великобритания в "умалена и не обръщаща внимание на общественото мнение малка Англия".

Борис Джонсън призова депутатите да подкрепят Brexit на 31 октомври

Британският парламент три пъти отхвърля споразумението за оттегляне. Мей преговаря с Брюксел, като много депутати се смущават от предпазния механизъм, който ще задържи Великобритания в митническите договорености на ЕС за предотвратяване на твърда граница на остров Ирландия.

Хамънд уточни, че смяната на позицията от търсене на промени в предпазния механизъм към изискването за отстраняването му "е извъртане от твърда преговорна позиция към нещастие", поставяйки невъзможно висока лента.

„Това е искане, към което ЕС не може и няма да се присъедини. Време е нашето правителство да демонстрира своя ангажимент за истински преговори с ЕС за постигане на споразумение."

Великобритания трябва да напусне Европейския съюз на 31 октомври.

Премиерът Борис Джонсън обеща да се придържа към тази дата, независимо дали може да се постигне сделка с Брюксел или не.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.