Малко след излитането му в единия от двигателите е попаднала чайка

Оцеляване по чудо в Русия. Пилот успя да приземи самолет с над 200 души на борда в царевична нива, след като двигателите са отказали. Случаят предизвика истински възторг в руските медии.

„230 души живеят втори живот” и „Пилотите са национални герои”. Това са само част от заглавията в медиите. 

Няма нито един загинал, а експерти оценяват успешното приземяване като чудо в авиацията. Самолетът беше приземен в полето, като останал цял и тоновете гориво, което носел, не се подпалили. Пътниците са били евакуирани по надуваемите пързалки.

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ИНЦИДЕНТА ВИЖТЕ ТУК

Още на място част от пасажерите благодаряха на пилотите, че са ги спасили. „Респект и уважение! Момчета, не мога да говоря! Сърцето ми препуска! Поздравете мен и всички останали с оцеляването. Пилотите са юнаци. Така приземиха птичката”, казва пътуващ в самолета.

Причина за катастрофата станало ято птици. Пътник от самолета дори е заснел чайките, които прелитат покрай илюминатора му, преди да се озоват в десния двигател. Пилотите осъзнали, че не могат да наберат височина, нито да се върнат на летището. Без да отварят колесниците, те решили да кацнат по корем в нива на около 10 километра от аеропорта.

Самолет кацна на натоварено шосе в САЩ

Пострадали има. Поне 23-ма души са получили различни наранявания, като двама са с тежки травми. Но ситуацията можело да бъде много по-тежка.

Самолетът Еърбъс А321 бил пълен с летовници, които пътували от Москва към курортите на Кримския полуостров. На борда имало 226 пътници и 7 души екипаж.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.