Хората не желаят да умъртвяват животните си, защото вярват, че африканската чума не може да ги засегне

Във водите на Струма беше открит трупа на заразено с чума прасе. Това се случи край Кресна. Реакцията на институциите - до понеделник всички 135 прасета, които се отглеждат в задните дворове, трябва да бъдат умъртвени.

В Кресна никой не може да си обясни кой и защо е изхвърлил болното прасе във водите на Струма. Местните подозират, че трупът нарочно е подхвърлен, за да започне умъртвяване на животни и в Югозападна България. Хората не желаят да умъртвяват животните си, защото все още вярват, че африканската чума не може да ги засегне.

Умъртвяват 135 прасета в Кресна заради африканска чума

В официална позиция, разпространена до медиите обаче, кметът на Кресна Николай Георгиев обяви, че категорично настоява да се вземат проби от домашни прасета в различни точки на общината, които да се изследват за заболяването. Георгиев добавя, че прасетата трябва предварително да бъдат заплатени на собствениците по пазарни цени, а не по 300 лева. В позицията си кметът на Кресна добавя, че в градчето са готови на протести, ако държавата предприеме прекомерно силов подход към гражданите.

Репортер: Антон Чавдаров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.