Хората от района искат референдум за бъдещето на завода

Над 100 жители на Раковски и селата Шишманци, Белозем и Болярино излязоха в петък сутрин на пореден протест. Искат строг контрол на дейността на Завода за преработка на отпадъци. Пети ден депото край Шишманци продължава да дими.

СНИМКИ ОТ ПОЖАРА ВИЖТЕ ТУК

Пети ден депото край Шишманци продължава да дими. Жителите от района са инициирали и подписка, в която са се включили 2000 души и по-късно днес ще бъде изпратена до премиера Бойко Борисов. Хората, живеещи до депото настояват да бъде свикан и референдум, на който да бъде решено бъдещето на завода. В същото време продължава проверката на полицията и прокуратурата на длъжностните лица, отговорни за работата на съоръжението. Ще се проверява и начинът на стопанисване на сметището, както и оценката за въздействие на околната среда.    

„Трябваше този завод да е като във Виена, като в Париж, да мирише на карамфили и борови иглички, нищо подобно не се случва. Това е едно сметище, което според нас е нерегламентирано”, каза Тодор Попов - жител на Шишманци.

СЛЕД ПОЖАРА: Полиция влезе в завода за смет край Шишманци

„Искаме да се пристъпи към свикването на местен референдум, на който жителите на община Раковски да решат бъдещето на завода”, коментира Евгени Генчев, също жител на Шишманци.

„Бихме помогнали ако това е, което иска обществото. Чисто административно можем да инициираме този референдум. Не е лошо да се чуе мнението на цялата община Раковски и то да бъде изразено гласно и високо”, заяви кметът на Община Раковски Павел Гуджеров.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.