Той е подходящ за носене от пожарникари и участници в спасителни акции

Учени от САЩ разработиха революционен олекотен екзокостюм, който може да засили ходенето и бягането, съобщи БТА.

Високотехнологичният продукт тежи около 5 килограма и включва текстилни компоненти, които се прикрепват към талията и бедрата на потребителя.

Чип в мозъка ще бори затлъстяването с ток

Според разработчиците му екзокостюмът е подходящ за носене от пожарникари и участници в спасителни акции, на които се налага да си проправят път през труден терен. Специалистите смятат също, че благодарение на него могат да се подобрят подвижността и качеството на живот на възрастни хора и индивиди с невродегенеративни заболявания.

„Настоящото революционно изследване ни пренася към бъдещето. Носенето на роботизирани устройства ще подобряват живота както на здрави хора, така и на индивиди с травми или нуждаещи се от рехабилитация“, обясняват авторите му от Харвардския университет.

Учени разгадаха парфюма на Клеопатра

Екзокостюмът се контролира от алгоритъм, който долавя дали носещият го човек ходи или бяга, и е първият по рода си, подпомагащ и двете дейности.

Направените тестове на бягаща пътека са показали, че роботизираният костюм намалява метаболитния обмен при ходене и тичане съответно с 9,3 % и 4 %.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.