Възмножно е Мартин Трифонов да е на свобода, когато е на 40 години, пресмятат юристи

При случая със 7-годишната Кристин, реалната възможност е Мартин Трифонов да е на свобода, когато е на 40 години, пресмятат юристи. Това отново повдигна въпроса за промени в Наказателния кодекс, дори и за химическа кастрация.

В момента химическа кастрация се прилага в не малко европейски страни. В някои от случаите дори се иска съгласието на извършителя на тежки престъпления. У нас юристите вече спорят какви могат да бъдат дългосрочните ефекти от подобна мярка.

Химическата кастрация представлява овладяване на сексуалния нагон с лекарства. Мярка, за която от ВМРО настояват да залегне и в българския наказателен кодекс. 

Мартин Трифонов остава за постоянно в ареста (ОБЗОР)

„Ние какво правим – хващаме един престъпник, който е около 20-годишен. Благодарение на съкратеното следствие, той излиза след 20 години и на 40 години е готов отново да бъде жертва на собствения си нагон и да убива”, обясни Искрен Веселинов от ВМРО.

Според юристите, обаче, химическата кастрация може да крие и рискове.

„Не можем да гарантираме, че той няма да бъде агресивен по друг начин и няма да извършва други престъпления. Това не може да промени същността на престъпника”, обясни Мария Шаркова.

Все още липсват, обаче, достатъчно данни дали агресията няма да се засили и прояви по друг начин, опасяват се правозащитници. Остава отворен и въпросът кой ще плаща за страничните ефекти след подобна терапия.

Друг казус е как да се прилага химическата кастрация у нас – принудително или доброволно.

„Интересно решение има в Германия по този въпрос – педофил, който е извършил тежко престъпление, ако се съгласи да бъде кастриран – не ходи в затвора”, обясни адвокатът Марин Марковски.

Това поставя на дневен ред друго искане на ВМРО – да отпадне съкратеното съдебно следствие, което дава възможност за предсрочно освобождаване на извършителите на тежки престъпления.

За последно, подобно искане за промени в наказателния кодекс имаше миналата година, след убийството на Виктория Маринова в Русе. Аргументите тогава бяха същите - когато осъденият на първа инстанция Северин излезе от затвора, вероятно ще е на възраст около 40 години.

 
Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.