Прасета, отглеждани в стопанства тип "заден двор", трябва да бъдат умъртвени до 10 септември

На заседание на Областната епизоотична комисия в Перник бе взето решение цялата територия на област Перник да бъде обявена за санитарна зона. Мярката се предприема, за да не се допусне заразата от Африканска чума по свинете /АЧС/ в региона, съобщава БТА. 

Нови случаи на африканска чума по свинете в Пловдивско и в Ловеч

"Собствениците на прасета, отглеждани в стопанства тип "заден двор", са призовани до 10 септември да предприемат доброволното им умъртвяване. Всеки стопанин, който се погрижи за своите животни, консервира месото им и обезпаразити и дезинфекцира помещенията, в които са били, ще получи сумата от 300 лв. за обезпечаване на санитарно-хигиенните действия", заяви областният управител Ирена Соколова. 

Започва принудителното умъртвяване на прасетата в Кресна

Тя отбеляза, че грижата за здравите прасета в момента, както и за възстановяването на популацията през следващата пролет, изисква предприемането на превантивните действия.

На заседанието бе посочено, че Перник е сред трите области в страната, които на този етап не са засегнати от заболяването. Съобщено бе, че проба от умряло прасе в земенското село Габров дол е изпратена в сертифицирана лаборатория в София, от която до дни се очаква изясняване на причините на смъртта.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.