Санкциите в НК за кибер рекет са изключително занижени, каза още вицепремиерът

Не приемам поста на председател на Съвета по киберсигурност като капан. Това каза вицепремиерът Марияна Николова в ефира на „Здравей, България”. "Не считам, че в държавата може да се определи някакъв сектор като "горещ картоф", добави тя. 

Марияна Николова поема Съвета по киберсигурността

"Функциите на председателя на Съвета по киберсигурност са ръководни. Що се отнася до технически и информационни компетенции, аз в рамките на администрацията, в която съм работила, съм преминавала различни обучения, включително притежавам и квалификацията ITcard. Съветът се състои от 18 ръководителя на важни ведомства в държавата, като тук влизат силовите ведомства – МВР, МО, ДАНС, МВнР, МТИТС, както и ключови ръководители на разузнавателните служби. В представителството ще влезе и представител на президента, който ще бъде определен с указ", обясни тя. 

Държавните институции – с най-ниска сигурност на данните

Николова посочи, че Съветът ще има задача да изготви Стратегията по киберсигурност. 

"Това е орган, който е координационен. Съветът ще трябва да подготви Стратегията по киберсигурност  и след като бъде определен националния координатор по киберсигурност, който ще бъде секретар на Съвета, тогава ще започнем работа по Стратегията", уточни вицепремиерът.

Николова обяви, че вече е сформирана междуведомствена група в Министерството на правосъдието по отношение на кибер рекета. „След като Съветът започне работа, аз лично ще предложа промени в Наказателния кодекс, тъй като считам, че санкциите са изключително занижени. Наказанията, които се предвиждат са от 2 до 8 години. Аз бих предложила от 5 до 15 години затвор. Всеки хакер трябва да знае, че ще го грози санкция от най-високо ниво. Той може да получи и доживотна забрана да посещава страни членки на ЕС”, добави тя.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.