Древният град е бил унищожаван и възстановяван многократно поради войни, пожари и земетресения

Древният град Троя може да е основан 600 години по-рано, отколкото се смяташе досега. Това показват нови археологически находки, съобщава БГНЕС.

Според археолози новите открития от разкопки в древния град Троя в северозападната провинция Чанаккале в Турция показват, че районът може да е бил използван като селище повече от шест века по-рано от известното досега.

Изгубен древен град е открит при разкопки в Гърция (СНИМКА)

Рюстем Аслан от катедрата по археология на Университета Онсекиз Мар заяви, че древният град Троя е бил унищожаван и възстановяван многократно поради войни, пожари и земетресения. В рамките на изкопните работи, извършени в града в южната част на Дарданелите, са били открити общо 10 слоя селища, като всеки слой е назован и номериран от Троя I до Троя XI. Аслан каза, че тази година се се натъкналш на нов слой, който решили да нарекат Троя 0.

"Ние открихме следи от изгаряния, керамични и дървени греди в слоя Троя 0", коментира той и добави, че тези останки са от голямо значение за историята на основаването на Троя.

"Това показва, че историята на селището датира от около 5500 години преди нашата ера", каза Аслан и допълни: „Най-вероятно Троя е основана около 3 500 г. пр.н.е.. Това показват новите открития в слоя Troy 0”.

Той каза, че преди това изкопаните слоеве от селищата принадлежат към период между 3 000 г. пр.н.е. и 1 300 г. от н.е., от старогръцко до византийско време.

Правителството на Турция обяви 2018 г. за „Година на Троя“ в чест на 20-годишнината от признаването на древния град за обект от световното наследство на ЮНЕСКО. Стотици хиляди гости, включително известни личности, са посетили обекта тази година.

Разположен върху хълмовете на Хисарлък и с изглед към турската егейска крайбрежна равнина, 4 000-годишният древен град Троя е един от най-известните археологически обекти в света. Първите разкопки в древния град са предприети през 1870 г. от германския бизнесмен Хайнрих Шлиман, който днес е считан за един от пионерите на археологията.

Обстановката около Троянска война, в която спартански и ахейски войни от Гърция обсаждат града през 13 век пр.н.е. е увековечена от гръцкия поет Омир в неговата епична поема „Илиада“.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.