За година легионелозата е взела около 700 жертви в Европа

Два нови случая на западнонилска треска у нас. Продължава напрежението и около разпространението на друга зараза – т.нар. "легионерска болест".

Според медии в Англия, двама британци са починали от нея, след почивката си в хотел в „Слънчев бряг”. За година легионелозата е взела около 700 жертви в Европа, на фона на 11 000 заболели.

Бактерията, която причинява "легионерска болест", за първи път е открита у нас преди повече от 35 години. Според лекарите, заболяването се среща много рядко – в България годишно се регистрират по-малко от 10 случая.

Иван Димитров чува за тази диагноза за първи път преди 5 години, когато неговият вуйчо внезапно се разболява. По това време възрастният мъж работи на морето.

"След две седмици го изписват в още по-тежко състояние, но го докарахме в София почти умрял – ВМА. Направиха му веднага изследвания и се оказа, че е болен от легионела", каза председателят на федерация "Български пациентски форум" Иван Димитров.

"Това не е заболяване, което се среща под път и над път. За да се получи заразяване, човек трябва да инхалира аерозоли, водни капчици, които да носят тези легионели", каза още доц. Атанас Мангъров от Инфекциозна болница - София.

Проф. Кантарджиев: Легионелата може да се появи във водопровода на всеки дом

В естествени условия въпросните бактерии живеят в сладководни басейни, но могат да се появят и във водопреносната система.

"При една температура от 22 до 34-35 градуса се размножават тези микроорганизми. Съветвам хората, когато се връщат от море, да източват водата в баните и душовете няколко минути и да не присъстват в помещението", заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Специалистите смятат, че новите климатици са безопасни и не могат да разпространяват легионели, както се случвало преди години.

"Първите взривове на легионела 80-те години наистина бяха от климатични инсталации, в които водна кула, водни капчици охлаждат помещенията", каза проф. Кантарджиев.

Двама британци починаха от легионерска болест след престой в хотел в „Слънчев бряг”

"Тогава лекарите ни казаха, че проблемът е в климатичната система. Голяма част от нашето Черноморие са предимно стари, реновирани хотели със стари климатични системи", каза още Димитров.

Иначе, от началото на годината у нас няма регистрирани случаи на заразата. Миналата година били потвърдени 9-има пациенти с легионерска болест.

"Названието "легионелоза" идва от това не, че римските легионери или чуждестранния римски легион са се разболявали от това нещо. През 1976 година се провежда една конференция на американския легион - военни ветерани, бивши военни, които се събират в хотел във Филаделфия. Явно е бил доста мърляв. Заразяват се над 200 души, а около 34 умират", заяви доц. Мангъров.

Два нови случая на западнонилска треска у нас

Според инфекционистите, без адекватно лечение може да се стигне и до фатален край. Затова особено важно е лекарите да разпознават болестта бързо и да имат предвид, че именно легионелите са чест причинител на летните пневмонии.

Междувременно, два нови случая на друга зараза – западнонилска треска са потвърдени в центъра по заразни и паразитни болести. Става дума за 2-годишно дете от Бургас и за 64-годишен мъж от Монтана. Двамата са с възпаление на мозъка. Така потвърдените случаи вече са общо четири. Лекарите напомнят, че заразяването не може да стане от човек на човек, а чрез ухапване от комар.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.