Това обявиха здравните власти

Ваксина срещу варицела вече е в процес на регистрация у нас, обявиха здравните власти. Досега такъв препарат се купуваше от чужбина. В последните дни обаче стана ясно, че ваксината за варицела ще влезе в препоръчителния имунизационен календар. Междувременно, продължават споровете между лекари и здравни експерти за планираните промени в задължителния календар. Предвижда се намаляване на някои от дозите срещу пневмококови инфекции и срещу туберкулоза. От здравното министерство обещават, че отново ще обсъдят проекта с джипитата.

„Направени са доста дълги дискусии между експертите преди да бъдат предложени тези проблеми. Здравната картина у нас търпи промени. Заразните заболявания се променят, на пазара за ваксини се появяват нови продукти. Опитваме се нашите деца да получат максимално висока защита. Например при пневмококовите инфекции първоначално почти всички страни въведоха схемата 3 плюс едно, а в последствие се установи, че при прием 2 плюс едно имунитетът е достатъчен. Тоест, последната доза е излишна. Затова повечето страни минаха на втората схема”, каза в ефира на „Събуди се” главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Лекарите и здравните власти в спор за новия имунизационен календар

Той коментира и легионерската болест заради която починаха двама британци, отседнали в хотел в „Слънчев бряг”. „В Европа тази година има 11 000 регистрирани случаи, но хора заразили се с болестта, от тях 6-ма са българи.  Тоест, не може да говорим, че България е развъдник на заболяването. Заразяването може да се случи навсякъде”, поясни той.

„Спадът на заболеваемостта при туберкулозата, например, се дължи именно на ваксините. Затова имаме притеснения, ако приемът им бъде намален. Времето ще покаже дали промените са правилни”, допълни доц. Любомир Киров от Сдружение на общопрактикуващите лекари.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес