Правят го безвъзмездно, а за материалите търсят помощ от дарители

Група от около 80 доброволци - студенти, младежи и строителни майстори, помагат във Велинград на пет семейства, които нямат пари да построят или да ремонтират домовете си. Правят го безвъзмездно, а за материалите търсят помощ от дарители. От няколко дни доброволците спят на палатки на стадиона в града.

Тази история звучи като приказка за доброто. Приказка, която започва от дома на семейство Бельови - самотна майка, която отглежда двете си деца в къща без покрив и питейна вода. Рано сутрин майката и по-голямото ѝ дете са на полето, за да изкарат прехраната за деня.

"През целия си живот те живеят на прага на мизерията. Нямат питейна вода, а майката Фатме обикаля по къщите и събира в тенджери вода. Готви на двете си деца - едното е на 17 г., а другото е в 4 клас", разказва Петя Стоименова, доброволец.

Доброволци на поход до заслон „Кончето” (СНИМКИ)

"Ще помогнем на 5 уязвими семейства - 3 се намират в село Драгиново, а 2 във Велинград, както и на дом за деца и на старчески дом. Семействата живеят в лоши битови условия и ще се опитаме да подобрим битовия им комфорт", заявяват доброволци.

Съдбата на Фатме е злощастна.

"Останала е без мъж, грижи се сама за децата и живее в къщата на своите родители, но няма средства, с които да я подобри. Идеята ни беше подадена от Дирекцията „Социално подпомагане” в Община Велинград, а доста хора откликнаха на каузата ни в нашия уеб", обяснява доброволец.

"Изграждаме голямо стълбище, за да може да има осигурен достъп до къща. Освен това и рампа за едно инвалидизирано дете, което майката го пренася на гърба си", разказват хората, които работят на терен.

Всички доброволци спят на палатки на стадиона във Велинград, като по думите им е много забавно, въпреки студа. "Помагаме и на други хора, които също имат подобни проблеми. Работим с деца, младежи, а хората са изключително благодарни", добавиха доброволците, уточнявайки, че ще завършат обектите до края на седмицата.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.