Престъплението било извършено на 14 юли в апартамент в София

Задържаните за убийството на възрастните хора, чиито тела бяха намерени край Негован, са направили пълни самопризнания. При първоначалните разпити двамата мъже – на 39 и 44 години, си прехвърляли вината за това кой е физическият извършител. Впоследствие арестуваният Пламен Шляпашки признал, че той е натиснал спусъка на незаконно оръжие и застрелял жертвите в главата. По информация на NOVA убитите са 75-годишният Йордан и 70-годишната Марияна. За Йордан се знае, че в бивш треньор по борба, работил дълги години и в чужбина.

Криминалист за убийството в Негован: Най-често жертвите са възрастни хора, без роднини

Убийството е извършено на 14 юли в апартамент на централния столичен булевард „Витоша”. След фаталните изстрели задържаните разчленили телата на убитите в банята на жилището, натъпкали ги в бидони и с джип ги откарали край Негован. После се върнали в апартамента и старателно го почистили с белина. Скрили пистолетите в тайник в помещение в двора на Техническия университет. Там Пламен Шляпашки и Георги Нанков След ареста разкрили пред разследващите къде са оставили оръжията.

Престъплението е извършено с цел обир. Убийците мислели, че жертвите държат в дома си пари от продажбата на техен апартамент в столичния квартал „Гоце Делчев”. Оказало се обаче, че средствата не са в жилището на бул. „Витоша”. Оттам престъпниците задигнали семейни ценности, които по-късно са открити в дома на един от арестуваните.

ЕКСКЛУЗИВНО: Бившият треньор по борба Йордан Атанасов е една от жертвите от Негован?

Те са криминално проявени. Единият е лежал и в затвора. Планирали убийството от около година насам. Били наемани да правят ремонти на друг апартамент, собственост на убитото семейство. Тогава застреляният мъж споделил с един от убийците мнение, че лихвите в банките са много ниски. Вероятно затова престъпниците решили, че жертвите държат в дома си парите от продажбата на апартамента в „Гоце Делчев”.

Пламен Шляпашки и съучастникът му Георги Нанков бяха арестувани в сряда в правешкото село Джурово - в къща, която ремонтирали. Живеещи в съседство разказват, че мъжете изглеждали съвсем спокойни и се държали нормално. 

По случая са работили 70 служители на МВР. Те достигнали първо до извършителите. Следили ги в продължение на шест дни преди да ги задържат. "Аз лично съм изумен как тези хора се движеха спокойно, хапваха си спокойно, все едно нищо не са извършили", коментира вътрешният министър Младен Маринов.

Очаква се прокуратурата да повдигне обвинения срещу Нанков и Шляпашки още днес.

Още по темата гледайте във видеоматериалите.

Репортери: Вероника Димитрова; Владислава Тричкова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.