Скоростта на вятъра достига 165 км/ч

Съединените щати се готвят за мощен ураган. „Дориан” ще удари Флорида в понеделник с ветрове със скорост повече от 200 км/ч.  В щата живеят и много българи.

Периферията му достигна Пуерто Рико, а губернаторът го нарече "добра тренировка" за острова. За сериозността на положението говори и решението на президента Тръмп да отмени планираното си посещение в Полша през уикенда и да остане в страната, за да се включи в подготовката за бедствието.

„Днес поисках от федералните власти да бъдат взети предпазни мерки преди ураганът да ни връхлети”, каза губернаторът на Флорида Рон де Сантис.

Извънредно положение във Флорида заради урагана „Дориан”

Синоптиците казват, че е трудно да предвидят как ще се развие „Дориан”, но моделите им показват, че в следващите часове ураганът ще удвои силата си, преди да удари Флорида. В няколко района на щата вече беше обявено извънредно положение, а федералните власти мобилизират ресурсите си.

„Ураганът започна да става все по-голям и изглежда, че ще бъде абсолютно чудовище. Ние сме готови. Имаме най-добрите хора в света, които ще ви помогнат”, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп.  

Щатските власти предупреждават жителите също да вземат предпазни мерки.

„Трябва да се запасите с храна и лекарства за 7 дни. Трябва също да имате вода”, каза още Рон де Сантис.

В целия щат рафтовете на магазините са празни, а на бензиностанциите се извиха огромни опашки.

Бреговата охрана издаде предупреждения и предупреди хората да стоят далеч от плажовете.

25 хиляди домакинства са останали без ток в Пуерто Рико. Във Флорида и Джорджия, които ще бъдат пряко ударени, електрическите компании обявиха, че взимат превантивни мерки, за да не остават хората без ток в най-тежките моменти.

Информация: Милена Павлова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.