Какво още отриха археолозите при проучването на форума на Филипополис?

До дни ще приключи консервацията и реставрацията на Античния форум в центъра на Пловдив. Той е построен през първи век по времето на император Август.

Ремонтът на централния площад в Пловдив е към финала си и ще бъде тържествено открит за празника на града на 6 септември. Изпочупената мраморна настилка вече е подменена с плочки от бетон и гранит. Истинска атракция е разкритият Античен форум точно пред Централната поща в града, където се издига и внушителната колонада.

Археолозите откриха и интересен надпис, посветен на тракийския конник Херос: "На Херос, защитник на входа, посвещавам аз, Хераклит. Това показва, че Хераклит прави посвещение на главното тракийско божество - тракийският конник", поясни археологът Елена Кесякова.

"Антична Сердика" вече може да покаже красотата си (ВИДЕО+СНИМКИ)

"От източната, западната и южната страна има верижно подредени магазини и идеята ни беше да се покажат в тяхната им автентичност", каза още инж. Румяна Пройкова.

"Това е най-новото бижу на Пловдив, което заблестя с невероятна светлина след толкова години. Площадът още не е открит официално, а части от форумния комплекс вече се превърнаха в голяма атракция", коментира кметът на Пловдив Иван Тотев.

Ремонтът на централния площад струва 7 милиона лева. Част от средствата са осигурени от държавата.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.