Очаква се движението през следващите седмици да бъде интензивно

Километрични опашки по границите с Турция и Сърбия. В момента е пикът на трафика заради гастарбайтерите, които се прибират към Западна Европа.

Очаква се движението да бъде изключително натоварено до 8 септември.

СНИМКИ ОТ ЗАДРЪСТВАНЕТО ВИЖТЕ ТУК

На ГККП „Калотина” за облекчаване на трафика са отворени 9 гишета на изход. Въпреки това почти през целия ден опашките от автомобили бяха километрични. За 24 часа са преминали 6200 автомобила, а в тях са пътували около 22 000 души. От 20 август до днес проверените моторни средства с чуждестранна регистрация са 22 087, а глобените 4029. Санкцията за рипса на винетка за лек автомобил е 70 лв.

„Стараем се проверките да се осъществяват по най-бързия начин. Създадена е необходимата организация да се извършват ефективни гранични проверки, които включват проверка на лицата в автомобила, документи, вещи. От 08.00 ч. до този момент днес през пункта са преминали на изход около 3500 коли и 13 000 лица”, заяви Светослав Шарлаганджиев, зам.-началник на ГККП  „Калотина”.

На „Капитан Андреево” положението е още по-тежко. Само за денонощие от там са минали 16 000 моторни превозни средства и близо 45 000 души.

Пътуващи ни сигнализираха, че са чакали с часове през нощта, за да преминат границата. Според наши зрители, от турска страна са работели поне 7 гишета, а българските власти успявали да обработят за час само десетина коли.

„Направили сме организация. Отворени са всички 9 гишета на пункта. Като едното е за автобуси”, заяви Емил Гочев, началник на ГККП „Капитан Андреево”.

От „Гранична полиция” препоръчват да се използват алтернативни маршрути.

Репортери: Наталия Герджикова, Георги Манев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.