Причината е спор между наследниците на автора и издателството

Скандал с произведение на Йордан Радичков. Вместо оригинал на  творбата "Нежната спирала", десетокласниците ще изучават нейн преразказ. Причина за това решение се оказаха неуредени авторски права между издателството на помагалото и наследниците на Радичков.

Наследници на авторските права на Радичковите творби са децата му. Именно те имат последната дума кои негови произведение да бъдат публикувани в учебници и помагала.

„Даваме абсолютно безвъзмездно правата върху неговите детски книги за публикуване във всички учебници и всички ученици от 1 до 4 клас”, обясни синът му Димитър Радичков.

Не такъв обаче е случаят с разказа "Нежната спирала" и десетки други негови творби. Тъй като издателството нямало разрешението да го публикува в Христоматията си за 10 клас, подходило по друг начин.

Вълчев: Трябва да се промени процедурата по одобряване на учебниците

„Това беше мое лично решение да възложим на една опитна учителка да създаде преразказ, който да послужи като възможност за запознаване на учениците с произведението”, каза управителят на издателството Момчил Тодоров .

Синът на Йордан Радичков има и своите аргументи за отказ.

„Против съм на влизането на текстове в случайни сборници. Смятам, че този разказ е висока литература и е изваден от сборник, който е съставен по волята на автора”, уточни Димитър Радичков.

„Тютюн, под игото, от по-нисък ранг ли са? Наследниците освен права имат и отговорности и отговорността към подрастващите да се запознаят е изцяло на неговите наследници”, смята управителят на издателството.

Истината за учебниците: Кой и как определя какво да знаят децата?

А според наследниците на Йордан Радичков отговорност трябва да се търси и у издателя.

„Това е отговорност на тези, които са го направили. Пазарът е свободен. Всеки може да издава каквото намери за добре. Горките деца!  Ние така обезличаваме тази литература”, смята Радичков.

На обратното мнение е издателя на Христоматията. Според него различната версия на оригинала още повече ще обогати учениците.

„Дори с образователна цел може да се използва този преразказ. Те могат от друго място да набавят оригинала и да съпоставят”, заяви издателят.

Просветното министерство се въздържа от коментар по казуса.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.