Това е една от най- чувствителните теми в конфликта между Русия и Украйна

Двата самолета с украинци и руснаци, освободени при безпрецедентна размяна между Русия и Украйна, пристигнаха съответно в Киев и Москва, съобщава БТА.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Самолетът с украинските граждани кацна на основното киевско летище, където ги очакват десетки техни близки, както и президентът Владимир Зеленски. Според кореспондент на ТАСС за посрещането на летището са също украинският главен прокурор Руслан Рябошапка, министърът на вътрешните работи Арсен Аваков и ръководителят на Службата за сигурност на Украйна Иван Баканов.

ЕС приветства размяната на затворници между Русия и Украйна

Меркел: Размяната на затворници между Русия и Украйна е знак за надежда

Тръмп: Размяната на затворници между Русия и Украйна е може би гигантска крачка към мира

По същото време на московското летище "Внуково" се приземи самолетът с разменените руснаци. Русия не каза официално кои са освободените техни граждани. 

Това е една от най- чувствителните теми в конфликта, като стотици са в затворите и в двете страни. Автобуси с украински военнопленници бяха снимани да напускат затвор в Москва под полицейски ескорт. 

„Направихме първата стъпка“, заяви Зеленски на пистата, след като поздрави и прегърна вече бившите затворници. „Казах на моя екип, на журналистите и институциите в Украйна, че трябва да започнем процеса с всички необходими стъпки - споразумението от Минск, преговори в Нормандския формат. Ще направим всичко необходимо, за да сложим край на тази ужасна война.“, допълни той.

Сред разменените затворници са 24-мата украински моряци, украинският режисьор Олег Сенцов и руският журналист Кирило Вишински.

"Надявам се останалите затвнорници скоро да бъдат освободени. Дори щом бъде освободен последният затворник, нашата борба няма да приключи. Победата все още е много далеч", каза той пред десетките журналисти на летище Бориспол в Киев, където дълго време прегръщаше дъщеря си - тинейджърка, която се разплака в обятията му.

Украинската служба за сигурност потвърди, че Владимир Цемах, боец от проруските сепаратисти и ключов свидетел по делото за свалянето на малайзийския "Боинг" над Украйна, също е част от размяната.

От дни се очакваше размяната да стане факт, а преди това тя беше предшествана от седмици задкулисни преговори.

Отношенията между Киев и Москва се влошиха драстично през 2014 година, когато Русия анексира Крим, а Москва подкрепи сепаратистите в източните индустриални райони Донецк и Луганск. Боевете там са отнели живота на повече от 13 000 души за последните 5 години.

Изборът на Владимир Зеленски през април даде надежда, че замразеният мирен процес може да бъде съживен. Комикът, който стана политик, заяви като свой основен приоритет по време на предизборната си кампания да върне украинските затворници от Русия и да прекрати конфликта с Русия.

Руският президент Владимир Путин тази седмица обяви, че размяната на затворници ще бъде „голяма стъпка напред в нормализирането на отношенията“ с Киев.

Освобождаването на кинорежисьора Сентов се смята за голяма победа за Киев. 43-годишният мъж е най-известният политически затворник в Украйна и обект на мащабна международна кампания, призоваваща за освобождаването му.

Той беше арестуван през 2014 година и излежаваше 20-годишна присъда в арктическа наказателна колония в руския Далечен изток за „планиране на терористични атаки“ в Крим. „Благодаря на всички, които се бориха за нас“, заяви Сентов на летището в Киев.

24-те украински моряци, сред които и двама членове на украинската служба за сигурност, бяха задържани миналата година, когато Русия превзе корабите им край бреговете на Крим.

Сред затворниците, предадени на Русия е и Кирило Вишински, журналист от руската агенция РИА Новости, който беше обвинен в измяна, но беше освободен под гаранция миналия месец.

"Честно казано, за повече от година не се бях чувствал толкова напрегнат, колкото в последната седцмица. В затвора, от един момент нататък, всичко става еднообразно. Дните са сиви и безразлични. А в последната седмица емоциите имаха огромни пикове и спадове", каза Вишински.

Освобождаването на Владимир Цемах, предполагаем специалист по противовъздушна отбрана, работещ за проруските сепаратисти, предизвика притесненията на Холандия, тъй като страната смята, че той е съпричастен към случая със свалянето на малайзийския "Боинг" над Украйна. Самолетът на Малайзийските авиолинии, пътуващ от Амстердам за Куала Лумпур беше свален от руска ракета БУК през 2014 година над източна Украйна, като на борда му загинаха всички 298 души.

Кремъл потвърди и приветства размяната на задържани между Русия и Украйна.

"Да, размяната се състоя. Приветстваме я и се радваме, че руските граждани се върнаха у дома", заяви прессекретарят на президента Путин, Дмитрий Песков. 

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова определи размяната като много важна стъпка. "Независимо, че имаше провокации и обективни трудности, процесът в крайна сметка се състоя. Много важна стъпка", посочи Захарова в страницата си във Facebook.

Франция призова за възобновяване на усилията за решаване на конфликта и настоя за среща на лидерите на Украйна, Русия, Франция и Германия по-късно този месец.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.