Причината за повечето от тях е човешка грешка

Над 100 пожара гасиха огнеборците за последното денонощие. Голяма част от тях бяха в Южна България. Единият от тях е край село Ягодово. Огънят е изпепелил 170 пчелни кошера.

Огромният пожар край язовир „Брягово”, който заплашваше снощи пъровмайските села Брягово и Искра е потушен. Огнената стихия погълна и унищожи над 2 километра сухи треви, храсти и дънери.

Наред с пожарникарите и горските ,в борбата с огнената стихия се включват и 15 доброволци. Сред тях са Божидар Тенчев и Стефан. „Около 10 метра имаше огнени езики, които се разпалваха и огънят стигаше до съседните площи. От кметството ни раздадоха тупалки, с които да гасим”, обясни Тенчев.

Пожар край релсите блокира бързия влак София - Варна

В капана на огъня попада група рибари. Допълнителна трудност  се оказват вятърът и трудодостъпния пресечене терен. Пожарникарите успяват да спрат огъня преди да е навлязъл в горския фонд и да унищожи широколистната гора. Хората смятат, че пожарът е причинен от незагасена цигара.

Голям пожар в Бухово, евакуирани са всички обитатели на сграда

При друг голям пожар край село Ягодово изгарят 170 пчелни кошера.  Огънят тръгнал от запалени наблизо сухи треви. „Случи се няколко дни преди да подпиша договора по млад фермер. Проектът е за 50 хиляди лева безвъмездно финансиране”, обясни  Димитър Убинов, собственик на пчелина.

А край Карловско изгоряха 3 хиляди бали със слама.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.