Само за 2018 г. са регистрирани 7500 случая на сексуален тормоз

Десетки хиляди са били сексуално малтретираните мъже в американската армия, пише „Ню Йорк Таймс”, позовавайки се на данни от Министерство на отбраната. Само за 2018 г. са регистрирани 7500 случая на сексуален тормоз, опит за принуда и изнасилване, посочва изданието, цитирано от БГНЕС.

В повечето случаи жертвите са на възраст под 24 години и имат нисък чин. Много от тях е трябвало да напуснат армията и са имали затруднения при адаптирането си към ежедневието.

СЗО разследва свои служители за расизъм, сексизъм и корупция

Броят на жените в армията, станали жертва на сексуално насилие, е по-голям. Според доклада на Министерството на отбраната, за изминалата година е имало около 13000 посегателства върху жени. Сред засегнатите тези, които сами са подали оплакване, са 38 %, докато при мъжете само един от петима се е осмелил да докладва за упражнено насилие.

При над половината от случаите нападенията са извършени от мъже. 30% от засегнатите мъже споделят, че извършителите са били от женски пол, а при 13% от случаите става въпрос за извършители от мъжки и женски пол. Жените-жертви са посочили в повечето случаи, че нападателите са били мъже.

Министерството на отбраната е започнало събира данни за мъже жертви на сексуално посегателство от 2006 г. Досега е съществувало убеждението, че това е женски проблем. Нападенията или не са били докладвани, или не са били преследвани. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.