Интернет гигантът договори споразумение

Американският интернет гигант Google договори споразумение на обща стойност 945 милиона евро (1,0 милиарда долара) за прекратяване на данъчен спор във Франция съгласно споразумение, обявено в съда в четвъртък. Компанията ще плати 500 милиона евро глоба за укриване на данъци, както и още 465 милиона евро за уреждане на искове с френските данъчни власти.

В изявление Google потвърди споразумението и приветства факта, че то сложи край на фискалните различия, които имаше с Франция от много години, съобщава БГНЕС.

Споразумението следва подобни извънсъдебни споразумения, постигнати в Италия и Великобритания от Google през последните години, въпреки че френското споразумение е много по-голямо от предходните.

Google изрази готовност да плаща повече данъци в чужбина

От Google заявиха, че сега искат да видят координирана реформа за ясна международна данъчна рамка.

Споразумението дойде в момент, когато Франция и нейните европейски съюзници се стремят да намерят обща позиция със САЩ в дългогодишен спор за данъчното облагане на цифровите гиганти.

Google, подобно на няколко други големи американски технологични компании, има европейско седалище в Ирландия, където правителството е определило ставката на корпоративния данък от едва 12,5 процента в опит да привлече големи компании. Водещи държави от ЕС като Франция обаче твърдят, че това позволява на технологичните гиганти да избягват плащането на достатъчни данъци върху огромните печалби и продажби на интернет гигантите, които натрупват в големите страни, без техните седалища да са в тези държави.

Разследването на Google във Франция бе започнато за първи път от прокурорите за борба с измамите през 2015 г. и бе последвано от претърсвания в централата в Париж през 2016 г., операция с кодово име „Лале“, която мобилизира сто полицаи и експерти.

През 2016 г. Google плати 130 милиона паунда в спогодба с британските власти и през 2017 г. се съгласи да плати 306 милиона евро за уреждане на данъчен спор в Италия.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.