Служителите недоволстват заради планираната пенсионна реформа

Най- мащабната транспортна стачка от 12 години насам блокира Париж. Служители на обществения транспорт отказаха да работят в знак на протест срещу пенсионните реформи на кабинета “Макрон”.

Велосипедът се превърна в най-сигурното и бързо превозно средство в днешния фатален, буквално, 13 септември в Париж.

Още в сутрешните часове на деня Париж се превърна в малък Амстердам, а хилядите велосипеди под наем бяха изчерпани бързо. 10 от 16те линии на метрото останаха затворени. Спряно беше движението на влакове, автобуси и трамваи. Отказът на работещите в обществения транспорт да излязат на работа днес предизвика напрежение и хаос в 12-милионния мегаполис.

СНИМКИ ОТ ПАРИЖ ВИЖТЕ ТУК

“Не могат да ни отнемат социалните привилегии просто ей така. Работя в компанията за обществен транспорт близо 25 години. Скоро ще навърша 50. Не искам да работя до 70г, да ставам в 4 ч сутринта. Трудно е! Така че днес ние говорим от името на служителите на цялата транспортна мрежа”, коментира Сесил Жербо.

„Нямаме никакви привилегии като служители на компанията за обществен транспорт. Това само медиите го казват. Това, което имаме е специална пенсионна схема, която ни позволява за излезем в пенсия малко по-рано, като компенсация за тежките трудови условия, пред които се изправяме всеки ден”, разказа Жан- Кристоф Делпрат.

Стачката наруши сериозно нормалния ритъм на живот в Париж. Обществени и административни институции останаха с органичен работен персонал, а милиони родителите бяха помолени да осигурят сами грижите за своите деца.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.