130 културни събития се провеждат едновременно на 80 различни места

Нощ на музеите в столицата на културата. Тази вечер в Пловдив отварят врати десетки галерии, ще има концерти и експозиции на открито. Фестивалът тази година предлага 130 културни събития, които се провеждат едновременно на 80 различни места.

С настъпването на вечерта културният живот в Пловдив се събужда и улиците на града се изпълват с хиляди хора, жадни за изкуство. Една от първите спирки е Римският стадион, който се превръща в древен храм. В ролята на оракули се превъплъщават 14 жени. Те ще изпълнят ритуал към Боговете, за да свържат миналото и настоящето.

Комплексът „Етър” се преобразува в регионален музей

Най-атрактивно ще е аудио-визуалното шоу на Античния театър. Музика и светлина ще се слеят в едно. Част от звуците идват от порцеланови купи.

Шоуто е дело на двама българи и един французин и след участието им в „Бялата нощ“ в Париж го показват за първи път в България.

Културната нощ предлага над 50 експозиции на известни родни и чужди художници.

„Имаме ключови изложби като „Open art files”, “Записки и бележки под линия”, която представя историята на българското съвременно изкуство по един по-нетрадиционен начин”, разказа Веселина Сариева- организатор на „НОЩ 2019“.

В „Нощта“ е засегната и темата за екологията. Триметрова арт инсталация от пластмасови и метални отпадъци се издига до фонтана пред общината.

Всички музеи и галерии ще останат отворени до 1 часа след полунощ, а входът е безплатен. За първи път фестивалът се провежда в три последователни нощи. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.