Целта им е хората да не напускат домовете си в търсене на по-добър живот

Дом без обитатели. Все повече къщи в селата около Ловеч остават празни. Отскоро обаче млади хора търсят там вдъхновение.

Броят на жителите в ловешкото село Кърпачево е не повече от 80 - има едно дете, а средната възраст е около 80 години. Екипът на NOVA среща там пазителката на книгите в селото - Нина. Тя работи в читалището на Кърпачево като библиотекар и секретар. Жената е от онези хора, които решават да се завърнат в родното си село, въпреки живота си в големия град.

Всяка година в селото идват студенти, които реставрират къщи. За поредна година Александър, Мария и тяхната преподавателка успяват да върнат към живот няколко постройки в Кърпачево.

ИЗЧЕЗВАЩАТА БЪЛГАРИЯ: Село Палилула, жителите му и техните страхове (ВИДЕО)

„В селото има голям потенциал. Архитекти и реставратори имат желание да идват тук. Тази работа е интересна, защото ще можеш да видиш нещо, но е и важно да се съхрани културното наследство на този край", казват студентите от УНСС.

Освен, че всяка година се организират практики в селото, тази година в Музея за съвременно изкуство "Софийски арсенал" има изложба, която  трябва да популизира идеята. В нея са показани автентични предмети от бита и отмиращия живот в село Кърпачево. 

Репортер: Драгомир Танев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.