Стотици русенци се включиха в автопоход за чиста околна среда

Протест и блокада на „Дунав мост” срещу обгазяването на Русе. Стотици русенци се включиха в автопоход за чиста околна среда. Той образува дълги опашки от чакащи превозни средства.

Протестиращите поискаха да се направи проверка на дейността на всички заводи в града, а при установени нарушения да се спира съответното производство.

В кои градове въздухът е бил най-мръсен през отоплителния сезон?

С маски и противогази русенци излязоха на протест - първо с колите си, а после и с блокада на пътя към границата с Румъния. „Не може да се диша от известно време насам. Има всякакви миризми, включително и на ацетони, на естествено бакелит. Това е перманентно”, каза една от протестиращите.

Протестиращите са недоволни от непоносимата миризма, която се усеща във въздуха. В различни части на Русе има предприятия и производствени мощности, които биха могли да са сред замърсителите. Тъй като русенци сами не могат да установят кои са те, разчитат на държавата да го направи. „Искаме да се задействат институциите и да направят нужните проверки за мощности и разрешения. Прокуратурата да влезе в действие и да се самосезира и да накаже виновните за геноцида, който се извършва над русенци”, заяви Галичка Николова-организатор на протеста.

„Ако не се затворят заводите, то да се вземат адекватни мерки и пречистващите съоръжения в заводите да се сменят периодично”, коментира един от протестиращите.

Десетки пъти РИОС е проверявала с мобилната лаборатория чистотата на въздуха и при установен източник на замърсяване е издавала актове и предписания за поставянето на пречистващи филтри.

По време на двучасовата блокада пред граничния пункт се образуваха километрични опашки от чакащи. Някои от тях негодуваха. „Защо туристите да са потърпевши? Туристите внасят пари в България, а те са потърпевши”, каза един от тях.

По обяд в събота пътят към границата с Румъния беше освободен.

Репортер: Наталия Йорданова 

Повече гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.