Премиерът присъства на откриването на новия завод на „Биовет Пещера”

3% ръст на икономиката отчете държавата, по време на официалното откриване на нов завод на компаниите „Биовет” и „Хювефарма” в Пещера за производство на фармацевтични продукти и фуражни добавки. Общият размер на инвестицията е 300 млн. лв., като от тях 200 милиона са по плана "Юнкер".

На церемонията присъстваха и министърът на финансите Владислав Горанов, и министърът на околната среда и водите Нено Димов.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Завод, след завод! По време на рецесия! На Италия икономиката е 0,1 %, а са в Г-7”, заяви премиерът Бойко Борисов, който откри новия завод.

Така изглежда равносметката на правителството на прага на новия политически сезон в Европа. А от стария вече имало и първи плодове, похвали се премиерът.

„Аз само показвам - ето планът „Юнкер”. Над 300 млн. е инвестицията. Това, което е важно за нас е, че се създава ръст на икономиката. Планът „Юнкер” се доказа във времето и се създават нови работни места с добавена стойност”, посочи Борисов.

Целта била да се осигурят и добре платени работни места. 

„Едно производство, което няма да даде прекалено много работни места - само 200 човека, но тук става въпрос за топ специалисти- химици, инженери, биолози. Говорим за продукт с висока добавена стойност и работни места с високо възнаграждение”, уточни собственикът на  Хювефарма” Кирил Домусчиев.

Инвестиция за 300 млн. лв. на „Биовет” и „Хювефарма” осигурява 200 нови работни места в Пещера

Планът "Юнкер" беше заложен на европейската карта с цел да  съживи ключови сектори. Общият бюджет е над 300 млрд. евро, а стартът на новия завод в Пещера беше даден в началото на 2018 г., по време на родното председателство.

„Може би в момента е най-голямата инвестиция в този тип производство, в целия ЕС. няма в момента инвестиция за 3500 кубически метра ферментационна мощност в биотехнологиите   през последните 20 години не е имало токова в нито една европейска държава”, уточни Домусчиев.

Колкото до икономиката на страната, премиерът обяви, че вече има и други готови проекти с европари. Идеята била постепенно да се развиват и районите около тях.

Утре наред бил Петрич, похвали се премиерът.

„Да отговоря на президента - почти всеки ден откривам заводи и нови училища. Завод след завод по време на рецесия”, коментира премиерът.

По повод отстраняването на Силвия Великова от ефира на БНР премиерът коментира: "Това беше саботаж срещу правителството, срещу свободата на медиите в лицето на Силвия Великова, която аз лично защитих. Мисля, че тя знае, че не само правителството, но и ние като партия нямаме участие". Премиерът изрази надежда "в рамките на днешния или утрешния ден прокурорите да приключат с цялата тази работа".

Борисов добави, че недоумява, как хора, които ежедневно участват в програмите на телевизиите като гости могат да твърдят, че в България няма свобода на словото. "Как една партия с една група журналисти протестират заедно", запита премиерът. Според него "свободните журналисти трябва да работят свободно и да са еднакво отдалечени от всяка партия".

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.