В новата си книга Здравко Петров описва два исторически маршрута на столицата

В новата си книга "Исторически маршрути: София" урбанистът Здравко Петров описва два исторически маршрута на столицата. Освен историята на самите сгради, авторът разказва и за съдбите на хората, които са живели в тях.

София чества своя празник (СНИМКИ)

„Нашата книга описва два от маршрутите, които сме нарекли "Софийски домове" и втората част е наречена „Софийски дворци”, но в кавички, защото имаме само един дворец, но за сметка на това имаме много сгради като банки и застрахователни дружества, които носят една тържествена, царствена архитектура”, разказа Здравко Петров -урбанист, автор на книгата.

Старата Софийска банка е една от най-красивите сгради в столицата, описани в книгата. „Действително можем да видим стара архитектурна традиция на София от първите десетилетия на 20 век, когато ъгловите сгради са били увенчавани с красиви куполи. Имаме и много красив Меркурий, който стои под купола. Той е древноримски бог, закрилник на парите, търговията,  комуникацията. Отделно имаме горгона Медуза, която също е интересен пазител. Имаме орли на главния вход, т.е. имаме цяла комбинация от такива пазители на парите в банката”, разказва Петров.

Повече за описаните сгради в книгата вижте във видеото.

Репортер: Иво Тодоров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.