Енергийният министър участва в Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество

На 1 януари тръгва руски газ от тръбата на "Турски поток" през България към Сърбия. Петкова добави, че родния газопровод ще се нарича "Балкански поток". Това стана ясно след 17-та среща на българо-руската комисия за сътрудничество в "Евксиноград, в която участие взеха българският министър на енергетиката Теменужка Петкова и руският министър на промишлеността Денис Мантуров, съобщава "24 часа".

Тя постигна малък шлем в преговорите, след като стана ясно, че руснаците ще помогнат за обновяването на 6-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" и че без участие на "Росатом" няма как да се строи АЕЦ "Белене", независимо от това кой ще спечели конкурса за изграждането й.

Денис Мантуров обеща да подпомогне маркирането на българските горива. Двамата министри обявиха, че туризмът си остава от стратегическо значение за България. Предвижда се сътрудничество в селското стопанство, а тепърва ще се мисли за проекти за нови транспортни връзки между двете страни.

България полага усилия за разширяването в срок на газопреносната мрежа от турско-българската до сръбско-българската граници, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова след заседание на Руско-българската смесена комисия.

Сътрудничеството между Република България и Руската федерация е дългогодишно и се базира на конструктивния диалог. Страните ще работят за увеличаване на стокообмена между тях, както и във всички области от взаимен интерес. Около това се обединиха енергийният министър Теменужка Петкова и министърът на промишлеността и търговията Денис Мантуров при провелото се във Варна XVII-то заседание на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. По думите на министър Петкова близо 6% от външноикономическият оборот на страната ни е с Русия. Като перспективни за инвеститорите, както от Република България, така и от Руската федерация бяха очертани области като енергетика, промишленост, селско стопанство, оборудване и технологии за хранителната промишленост, туризъм, инфраструктурни проекти и други. По време на провелия се бизнес форум, организиран от Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия, бе подчертано, че отношенията между компаниите от двете страни следва да бъдат засилени.

Сред основните теми по време на заседанието на междуправителствената комисия бе енергийната. България и Русия потвърдиха готовността си за по-нататъшно укрепване и развитие на взаимоизгодните отношения в областта на енергетиката при стриктно спазване на енергийното законодателство. Страните констатираха продължаването на реализацията на дейностите, залегнали в подписаната през 2017 г. Пътна карта за разширение на газопреносната инфраструктура от турско-българска до българо-сръбска граница. Министър Петкова бе категорична, че българската страна полага всички необходими усилия за реализация на проекта в заложените срокове. Благодарение на ползотворното сътрудничество между страните във връзка с обслужването и модернизацията на енергоблоковете на АЕЦ „Козлодуй“, се очаква до няколко седмици Агенцията за ядрено регулиране да издаде лицензия за продължаване живота на 6-ти блок. По този начин се гарантира ефективната работа и на двата енергоблока в рамките на допълнителния срок на експлоатация. Във връзка с процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“ страните подчертаха важността на участието на конструктора и производител на оборудването „Росатом“ в реализацията на проекта.

В областта на туризма сътрудничеството между Република България и Руската федерация бе положително оценено. Договорено бе разширяването на съвместната работа между регионалните туристически организации и компании. По отношение на селското стопанство страните поеха ангажимент за продължаване на сътрудничеството в областта на животновъдството, растениевъдството, аквакултурите и други. По време на комисията бе обсъдена и възможността за установяване на нова фериботна линия между в Черно море.

По време на комисията бяха подписани меморандум за сътрудничество между „Интер експо център България“ и изложбено обединение „Рестек“, както и споразумени за сътрудничество между „Техноинженеринг груп България“ и Инженерна компания „Интерблок“ Русия. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.