България също се присъедини към демонстрациите

Днешният петък е световен ден на мобилизация за климата. Активисти за опазване на планетата поискаха спешни действия, за да бъде предотвратена климатична катастрофа. Демонстрациите са вдъхновени от 16-годишната шведска активистка Грета Тунберг.

Протестът, който се провежда в около 150 страни се очаква да бъде най-големия в историята. 

Жители на български градове също се включиха в инициативата. Шествието в София започна от НДК. Участниците в него са главно студенти, ученици и млади представители на различни организации. Основните им искания са за "климатична справедливост" и промяна на системата. Желаят още правителството да добави климатичните промени в приоритетите си. Искания са насочени и към Столичната община. В София хората настояват за безплатен градски транспорт, повече пешеходни зони и велоалеи. 

Ще устоим ли на климатичните промени?

Кулминацията ще бъде по-късно в петък в Ню Йорк, където ще има поход. Повече от 600 демонстрации са планирани в САЩ на 20 и 27 септември като част от глобална стачка, посветена на борбата с климатичните промени. Това съобщават от Министерството на външните работи.

За 20 септември протестни действия са обявени в множество големи градове на територията на САЩ, включително Вашингтон, Ню Йорк, Лос Анджелис, Чикаго, Бостън, Маями и др. Обявените локации на демонстрациите в тези градове между 11 ч. и 17 ч. местно време на 20.09.2019 г. са следните:

∙         Ню Йорк: сборен пункт - църквата „Сейнт Поул“, бул. „Бродуей“ 219 (St. Paul Chapel, 209 Broadway)

∙         Вашингтон: парк „Джон Маршал“ (John Marshall Park) между ул. „Си“ (C St) и „Пенсилвания авеню“ (Pennsylvania Ave)

∙         Чикаго: Гранд парк (Grand park) в участъка между „Кълъмбъс драйв“ (Columbus Drive) и „Рузвелт роуд“ (Roosevelt Road)

∙         Лос Анджелис: площад „Пършинг“ (Pershing Square, 532 S Olive St)

∙         Бостън: площадът пред кметството на Бостън (Boston City Hall Plaza)

∙         Маями: кметството на Маями Бийч (Miami Beach City Hall)

България на 30-то място в света по екологична ефективност

МВнР препоръчва на нашите сънародници, пребиваващи в САЩ, да избягват местата на стачните действия, като следят актуалната информация в медиите, както и на сайтовете на кампанията, които се обновяват постоянно: https://globalclimatestrike.net/ , https://www.fridaysforfuture.org

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат със задграничните ни представителства в САЩ на следните телефони:

∙         Посолство на Република България във Вашингтон: +1 202 387-0174; +1 202 387-5770

∙         Генерално консулство на Република България в Ню Йорк: +1 212 935 4646; +1 212 935 7938

∙         Генерално консулство на Република България в Лос Анджелис: +1 310 4373606; +1 3104786700

∙         Генерално консулство на Република България в Чикаго: +1 312 752 0661; +1 312 867 1904

В събота ще се проведе първата младежка среща за климата, организирана от ООН.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си