За значението на празника говори един от най-добрите изследователи на Търновската конституция

Знаем ли какво точно се случва на 22 септември 1908 г.? По времето на кой управляващ и защо? За историята, за празника, за националното ни съзнание - по стъпките на българската държавност ни превежда проф. Милко Палангурски - един от най-добрите изследователи на Търновската конституция. 

ДЕНЯТ НА НЕЗАВИСИМОСТТА В СНИМКИ

„Все още има различни погледи към това, което е най-важното и каква е целта на това събитие. В манифеста е написано: „ Да бъдат равни българите с цивилизованите народи в Европа”. Опитите за обявяване на независимостта на България са пет. При всяка политическа криза се говори за подобно действие, но не трябва да забравяме, че то не е чисто българско. Свързано е с балканската политика и международните отношения. Понякога едно прибързано решение би могло да доведе до криза, която да повлияе трагично на държавността”, коментира историкът проф. Палангурски.

111 години независима България

„За свободна България се пише от 1909 г., а не от 1878 г. Това показва, че за цивилизования народ и историците независимостта започва от 1909-а. За 111 години България за първи път има съюзници в икономически и военностратегически план от повече от 25 държави. Никога не сме били с толкова партньори във военнополитически план”, посочи още проф. Палангурски.

Какво още разказа той за днешния празник вижте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ТЪРЖЕСТВАТА В ДЕНЯ НА НЕЗАВИСИМОСТТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.