Премиерът бе в Пловдив за откриването на 75-то издание на Международния панаир в града

България върви уверено към чакалнята на Еврозоната. Това заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на 75-ия Международен технически панаир в Пловдив. Пред големите индустриални компании от чужбина той отчете ръст на икономиката с 3, 5% от началото на годината. В града под тепетата Борисов инспектира три от централните стратегически обекти, за чието модернизиране и изграждане държавата отпусна над 50 милиона лева.  

Икономическият напредък на страната премиерът отчете пред 600 наши и чуждестранни компании от 34 държави, дошли за Международния панаир. „Ръст на икономиката с 3,5%. Всички световни кредитни агенции повишават кредитния рейтинг на България. Уверено вървим към чакалнята на Еврозоната. Откриват се нов и нови работни места и то високотехнологични”, заяви Борисов.

„НОЩ ПЛОВДИВ" 2019: Хиляди жители и гости на града посетиха над 80 музеи, галерии и ателиета

Като знак за топли отношения с Москва,  Борисов подкани заместник образователния министър на Русия и посланик Анатолий Макаров заедно да прережат лентата.

Преди срещата си с руските дипломати, премиерът разговаря с американските си партньори от фондация „Америка за България“. Заедно посетиха най-голямата епископска базилика на Балканите, която се намира в центъра на Пловдив

"НОЩ В ПЛОВДИВ 2019": Културната столица показва десетки галерии и експозиции на открито

За цялостното разкриване и за реставрирането на уникалните мозайки в нея, държавата и американската страна са дали 16 милиона лева. „С тях правим и неща, които на мен най-много ми харесват. Това е археологията, това е историята, това е културата. Милиони наляха „Америка за България“, държавата и общината”, каза още Борисов.

„Ние вярваме, че може да върнем към живот част от античната история на България, защото това ще съживи туризма, а и оттам и икономиката”, заяви Крис Матон – председател на борда на фондация“Америка за България“.

Премиерът разгледа и обновения централен площад, разкрития Античен форум, подлеза и новата художествена галерия на „Гладстон”. „Някой може да каже, че е заради изборите. Не. Това беше планирано”, каза Борисов.

Репортер: Благой Бекриев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.