167 души са открити при акцията на родните и френски служби

Трима българи замесени в поредната схема за трудова експлоатация в чужбина. Жертвите са набирани от района на Търговище, Шумен и Бургас за работа във Франция. Въпреки опитите да се свържем с фирмата посредник, екип на NOVA не откри никого на обявения адрес. Проверка по случая прави и главната инспекция по труда, но тя не е приключила.

Според данните на инспекцията през 2018 година са проверени над 1400 фирми посредници, дружества за временна работа в чужбина или компании, които си изпращат служителите в командировка навън. Открити са повече от 5 000 нарушения - най-често хората остават без минимална заплата, има нарушения в договорите им или въобще нямат договори.

Схемите на измамниците в чужбина се оказват неуловими за институциите, защото, по закон, работодателите не са длъжни да дават информация. Агенцията по заетостта получава данни само от регистрираните фирми посредници. Според тях през 2018 година в чужбина работят 3 139 българи. Най-много са в Холандия, Великобритания и Франция.

Разследването срещу групата за трафик на хора с цел трудова експлоатация започва през май тази година. Преди това антимафиотите имали  няколко сигнала от измамени работници, на които или не е изплатено всичко заработено, или изобщо не са получили пари за труда си.

„Един български гражданин е бил зает да набира български лица от района на Търговище, съответно да ги транспортира нелицензирано до френския град Лион. Френският гражданин, участник в групата, е бил зает да осигурява логистиката на място във Франция”, заяви наблюдаващият прокурор Евгения Деянова.

БЕЛИТЕ РОБИНИ: Как българки попадат в каналите за трафик на хора?

167 души са открити при акцията на родните и френски служби. Разпределени са в 4 групи, при отделни работодатели. До един наети от българска фирма. По данни от  Търговския регистър, тя се занимава с посреднически услуги, дейности в селското стопанство у нас и в чужбина. Отново в Търговския регистър, компанията има и ясен адрес. „Тя е регистрирана на едно съвсем голо место, поле, където няма нищо. А фактически самата дейност се извършвала от домашната къща на хората, които са ги набирали”, каза Людмил Попов - началник отдел „Противодействие на трафика на хора".

Социалнослаби, неграмотни и  хора от малцинствата стават жертва на бандата. В дъното й са баща и син. За да оправдаят натрупаните пари, те фиктивно си даряват големи суми и имоти. А спечеленото от робския труд на жертвите влагат основно във Франция. „Купували са си имоти там, открили са си магазин, търгували са със стоки, поради което нашето разследване е насочено и към изпирането на пари”, посочи Евгения Деянова.

Жертвите са подлъгвани с обещанието, че ще печелят между 60 и 80 евро на ден. Пристигайки във Франция обаче научавали, че дължат по 200 евро за транспорт. Настанявали ги в палаткови лагери на полето, а стоки от първа необходимост им били продавани за многократно по-високи от реалните цени.

Работодателите у нас дължат над 30 млн. лв. на служителите си (ВИДЕО)

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.