Ще бъдат ли предприети мерки, за да се спрат подобни инциденти на пътна отсечка край Казанлък?

Фатален инцидент с крава на пътя. Защо се стигна до пореден смъртоносен сблъсък с животно край Казанлък?

30-годишен мъж загина на място в неделя, след като се блъснал по тъмно с мотора си в излязла на пътя крава. Катастрофата станала на метри от мястото, където в края на миналата година загинаха 23-годишната Виктория и 22-годишният й приятел Цанко, след като се удариха с колата си в необозначена каруца. Това е пети пореден инцидент само за една година на този участък, причинен от излезли на пътя животни или от необозначени каруци.

Статистика за инцидентите е повече от показателна. През юли тази година заради  каруца на пътя близо до Казанлък загина 20-годишен младеж. А бременна в 6-я месец жена миналата година по чудо оцеля, блъскайки се в кон. Последваха протести за спиране на движението на каруци и животни по главните пътища. Инцидентите обаче не спират.

„Събрах сила и смелост, за да призова всички властимащи да вземат мерки, за да може тази черна статистика да спре”, заяви Янка Гьонева, майка на загинал на пътя. „Сред елементарните мерки е например поставяне на мантинела, която да спира животните да излизат на пътя”.

Според Гьонева трябва да има и промяна в закона и стопаните на животни да поемат отговорност при трагични инциденти.

„Катастрофите в този участък са 7 през тази година и 8 през 2018, при които са загинали четирима човека”, заяви старши инспектор Бончо Славов, ОДМВР-Стара Загора. Той обясни, че в района има засилено полицейско присъствие и стационарни камери, които да контролират скоростта.

Относно животните, старши инспектор Славов заяви, че органите на реда ще обхождат участъка и ще реагират при необходимост.

„Инициирахме кръгла маса по тези въпроси. Дискутирахме проблемите за регистрацията на безмоторните превозни средства – каруци и двуколки”, заяви зам.-кметът на Мъглиж Душо Гавазов. „Местните власти нямаме властовия и законодателния ресурс, за да се справим с този проблем”.

По думите му е направен списък на собственици на животни, който е подаден към БАБХ. За да бъдат регистрирани обаче всички каруци, трябва да регистрират и животновъден обект, а това се оказва невъзможно, тъй като много от собствениците нямат акт за собственост.

„Поставянето на мантинели след всяко излязло на пътя животно не е решение на проблема. Мантинелите се поставят с друга цел. Според мен трябва да има крайни мерки по отношение на ограничаване на движението на селскостопански животни по пътищата”, заяви Илия Златев, директор на ОПУ – Стара Загора.

Репортер: Георги Манев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 

 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си