Назначен е и нов зам.-изпълнителен директор

Проф. Паскал Желязков е новият изпълнителен директор на БАБХ. Заеманата от него позиция до момента бе директор на Национален диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински Институт „Проф. Д-р Г. Павлов“, съобщиха от Агенцията по храните. 

Проф. Желязков има дългогодишен опит като ръководител на структури с научноизследователска, диагностична и аналитична дейност. Бил е началник отдел в Център за оценка на риска, директор на Национална научноизследователска станция по ловно стопанство, биология и болести по дивеча, както и зам.-генерален директор в Национална Ветеринарномедицинска Служба.

БАБХ ще следи с какво се хранят децата в училища и детски градини

Има над 90 научни публикации и научни доклади. По образование е ветеринарен лекар, завършил е Висшия Институт по зоотехника и ветеринарна медицина в Стара Загора. Владее английски и руски език.

Назначен е и нов заместник-изпълнителен директор д-р Марияна Шумова, която към момента изпълнява длъжността началник отдел в дирекция „Граничен контрол“. Д-р Шумова е изпълнявала и длъжността директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Хасково. Тя ще заеме позицията на доц. д-р Тодорка Янковска-Стефанова.

В съобщението за рокадата от БАБХ не посочват мотиви. Пред NOVA от Агенцията уточниха единствено, че кадровата смяна е направена със заповед на премиера Бойко Борисов.

Досегашният изпълнителен директор на БАБХ бе инж. Дамян Илиев. Неговата оставка бе многократно искана от различни политически групи, граждански обединения, стопани на животни. Преди малко повече от месец обвинител номер 1 Сотир Цацаров разпореди незабавно да бъде извършена проверка за евентуални длъжностни престъпления и сключване на неизгодни договори от страна на Агенцията. Поводът бе разследване на Генка Шикерова за Антикорупционния фонд. Дни след това Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) започна проверка. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.