Според учените терапията дава надежда за хиляди тежкоболни пациенти

Ново лекарство за рак е одобрено за употреба в Европа. Според учените терапията дава надежда за хиляди тежкоболни пациенти в напреднал стадий на онкозаболявания.

Става дума за нов вид препарат от т.нар. „таргетна” терапия. За разлика от сега действащите медикаменти – новото при него, според Европейската агенция по лекарствата, е че ще може да се прилага при тумори от различни тъкани – стига само да е налице определена генна мутация.

2-годишната Шарлът Стивънсън от Белфаст страда от рак на костите. След като лекарите не дават големи шансове за лечение с познатите медикаменти – семейството на Шарлът се съгласява да й приложат нов вид лекарство – Ларотректиниб. Терапията се оказва успешна, а подобен ефект онколозите постигат при над 2/3 от пациентите.

Откриха клетки, които лекуват сърцето

„Става дума за тумори, които са неоперабилни, много инвазивни, метастазирали или при които самата операция е много рискова. Това дава шанс за живот с добро качество за тези болни, при които сега е имало лоша прогноза”, каза д-р Ирена Брадинова.

„Би било неправилно да се каже, че иновативната терапия минимизира или отстранява страничните реакции, но се променя спектърът на тези реакции, но постигнатият отговор е много по-силен, по-впечатляващ и по-траен – измерен на молекулярно ниво”, коментира проф. Жанет Грудева.

В случая с ларотректиниб – това, което кара учените да го нарекат „революционен медикамент” е фактът, че има по-универсално действие. Трябва само да е налице определена генна мутация – която да прави тумора лечим.

 „Новото при него е, че независимо от тъканния произход на самия тумор – счита се, че е ефектен при тумори с различен тъканен произход”, каза още Брадинова.

Лекарство срещу зъбобол боядиса кръвта на американка в синьо (СНИМКА)

Затова лекарите смятат, че може да се прилага както при пациенти с рак на костите, така и при онкозаболявания на мозъка, на бъбреците и на щитовидната жлеза. „Новите терапии ни дават възможност за по-голяма специфичност, когато искаме да повлияем туморния процес”, каза  проф. Жанет Грудева.

Междувременно, надежда и за пациентите със злокачествени заболявания на кръвта. Болни от левкемия у нас вече са в ремисия без лечение. След първия подобен случай в Пловдив преди 2 години, лекарите успешно са спрели терапията и на други пациенти – заради добри показатели. „Вече можем да говорим не само са лечение, но и за излекуване – при строг контрол”, каза Грудева.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.