На преден план застава борбата срещу корупцията и екстремизма

Парите за отбрана и необходимостта от глобална позиция срещу коруцията - основни теми в изказването на президента Румен Радев пред форума за устойчиво развитие в ООН. В същото време цветната реч на британския премиер борис джонсън предизвика силен смях в залата.

Завесата около българската позиция беше дръпната два дни преди официалното изказване на България пред общото събрание на ООН.  „Подкопаването на основания на правила международен ред води до нестабилност. Годишният ръст на разходите за отбрана е показателен за това, че средата на сигурност не се подобрява”, коментира държавният глава.

Радев говори с казахстанския си колега за задълбочаване на двустранните отношения (ВИДЕО)

А на преден план  застава борбата срещу корупцията и екстремизма. „Имаме нужда от глобален консенсус срещу корупцията. Ако културните различия не са правилно разчетени, разбрани и възприети като естествени права, те биха довели до редица заплахи като религиозен екстремизъм и тероризъм”, допълни Радев.

От Ню Йорк външните министри на България, Гърция, Румъния и Хърватия протегнаха ръка към Албания и Северна Македония. Посоката - Европейският съюз. "Разбира се, и за България, и за Гърция има важни условия- договорите. България счита, че разделянето на двете държави би било грешка", заяви външният ни министър Екатерина Захариева. 

Силна, негативна реакция на сесията предизвика  речта на изправения пред тежка политическа криза заради Brexit Борис Джонсън. Той предизвика смях и скептицизъм след като обрисува пред световните лидери мрачно  бъдеще с терминатори с розови очи, които се грижат за застаряващото население и генетично модифицирани пилета без крака. Джонсън продължи, като сравни Brexit с гръцката митология.  “Когато Прометей дал огъня на човечеството, Зевс го наказва, като го върза, докато орел кълве черния му дроб отново и отново. И това продължава във вечността. Същото като  Brexit във Великобритания, ако някои от нашите парламентаристи следват пътя си”, коментира британския премиер.

Веднага след речта си, той се прибра в Лондон за откриването на сесията на парламента, свикана след решението на Върховният съд, че спирането на работата на депутатите за 5 седмици е незаконно.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.