Лидерът на БСП коментира и промените в НПК

„Много се изговори за това, че БСП няма кадри и затова застава зад Мая Манолова като кандидат за кмет на София. Желанието ни я подкрепим идва от това, че чрез нея можем да привлечем гласове на хора, които не са симпатизанти на БСП”. Това заяви в ефира на предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

БСП утвърди кандидатите си за кметове

Тя подчерта, че партията и Манолова са подписали предизборно споразумение за „коренна промяна на управлението на Столичната община” и призова кандидата да изпълнява изготвената програма, ако седне в кметското кресло. Сред идеите, които социалистите се надяват да бъдат осъществени, са билета за градски транспорт в София да стане 1 лев, да бъдат осигурени лекари за всички общински училища, да се преразгледа договорът за концесия на „Софийска вода”.

„Подкрепям Манолова и в лично качество. Това, че между нас има някакво напрежение, е интрига”, заяви още Нинова.

Тя каза, че основната цел на БСП за предстоящия вот е да удвоят броят на кметовете си.

БСП регистрира кандидатите си за кметове и съветници в София

Лидерът на БСП коментира и промените в НПК, които предвиждат премахване на съкратеното съдебно следствие за тежки престъпления. Въпросните изменения бяха приети на първо четене в сряда.

„Мнозинството направи юридически прецедент и взе абсолютно неморално решение. Приехме два закона, които се изключват взаимно”, каза Нинова. И поясни, че ГЕРБ са подкрепили законопроекта на БСП за премахване на съкратеното производство и в същото време са гласували „за” собственото си предложение присъдите на направилите самопризнания да могат да се намалят с 1/5.

На първо четене: Отпада съкратеното съдебно следствие при тежки престъпления

„Ако бързо приемем нашия закон, убиецът на детето от Сотиря няма да може да се възползва от съкратеното производство”, каза още Нинова.

Тя определи като „провокация и подигравка” решението за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман, осъден за убийството на студента Андрей Монов.

Целия разговор с председателя на БСП гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си