Българският президент говори пред Общото събрание на ООН

България подкрепи Западните Балкани от трибуната на ООН. В словото си пред Общото събрание, президентът Румен Радев настоя страните-членки да работят за утвърждаването на организацията като водещ фактор за мира.

Страната ни избра балансирана позиция - силни послания, но без конфликти. „Днес повече от всякога трябва да защитим основаната на правила система. Необходимо е спешно да се ускори прогресът към постигането на всички цели на устойчивото развитие”, каза Румен Радев.

Радев и Тръмп обсъдиха облекчаване на визовия режим

Пред ООН страната ни потвърди ангажимента си към парижкото споразумение за климата и обяви, че няма да пожалим средства.

„Човешката раса се сблъсква с все по-бързо задълбочаващите се отрицателни последствия от непрекъснато нарастващата свръхупотреба на природните ресурси и масовата урбанизация”, допълни българският президент.

Румен Радев обърна специално внимание и на международната политика. „Изминаха повече от пет години от началото на конфликта в Украйна. Въпреки спорадичните примирия, ситуацията в Източна Украйна остава крайно несигурна”, посочи той.

Радев: Образователната и научна инфраструктура трябва да бъде развивана равномерно в света

Ангажиментът, който страната ни пое, е свързан с правата на хората и важното място на децата и жените. „През следващите години българският комисар в Европейската комисия ще отговаря за  въпросите на младежта, образованието и иновациите. Това доказва важността, която отдаваме на тези приоритети. Горд съм, че моята страна има забележителен опит в сферата на овластяването на жените”, заяви Румен Радев.

Президентът Радев коментира и конфликта в Сирия, кризата в Либия и необходимостта от диалог между Израел и Палестина.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.