Цепнатините играят роля на естествени дренажи

Учени от Федералния университет на Рио Гранди до Сул в Бразилия разкриха тайна, свързана с построяването на древния град на инките Мачу Пикчу, разположен на над 2000 метра надморска височина, съобщи БТА.
Те установиха, че това място е било избрано, защото там лесно се набавяли строителни материали.
Резултатите от изследването бяха представени на конференция на Американското геоложко общество.

СБЪДНАТА МЕЧТА: Семейство изкачи най-високия връх в Килиманджаро

Археолозите анализирали спътникови снимки и резултатите от извършените на място изследвания, а след това създали карта на разломите под Мачу Пикчу, някои от които са дълги 175 километра. Те се простират от североизток на югозапад и от северозапад на югоизток, като се пресичат под града на инките. Други градове - Олянтайтамбо, Писак и Куско, са построени върху аналогични пресичания.

Цепнатините играят роля на естествени дренажи, които помагат да се избегнат катастрофални наводнения по време на проливни дъждове. Разломите освен това снабдявали инките с камъни, позволявайки им да изразходват по-малко енергия за построяването на храмове и други сгради. Зданията и стълбите били построени в съответствие с посоката на разломите. Следователно планирането на Мачу Пикчу съвпада с картата на разломите и цепнатините.
Мачу Пикчу се намира на върха на планински хребет, на 2450 метра над морското равнище. Смята се, че е построен през 15-и век. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.